Voedings- en dieetkunde

Instapcursus chemie

Heb je in het secundair onderwijs een minder wetenschappelijke opleiding gevolgd? Dan kun je je kennis bijschaven in de onderstaande cursussen.

 • De instapcursus anorganische chemie gaat door op vijf halve dagen namelijk van maandag 9 september t.e.m. vrijdag 13 september 2019 telkens van 9u-12u30.
  Deze instapcursus bereidt je voor op de opleidingsonderdelen “Chemie 1” en “Chemie 2”.
 • De instapcursus organische chemie gaat door op twee halve dagen namelijk op maandag 16 september en op dinsdag 17 september 2019 telkens van 9u-12u30.
  Deze instapcursus bereidt je voor op de opleidingsonderdelen “Biomoleculen” en “Metabolisme”.

Inhoudsopgave van de instapcursus anorganische chemie:

 1. enkele elementaire herhalingen over begrippen: molmassa, concentratie (massa/massapercent, massa-/volumepercent, molariteit, molvolume van een gas)
 2. een overzicht van de atoomstructuur en bespreking van soorten  bindingen en hybridisaties, ruimtelijke geometrie
 3. het schrijven van formules i.v.m. oxiden, zuren, basen en zouten
 4. bespreking van de voornaamste scheikundige reacties (+ veel oefeningen) zoals dissociaties, neerslag- en gasvorming, neutralisatie- en hydrolysereacties, redoxreacties
 5. stoechiometrische vraagstukken en concentratieberekeningen

Inhoudsopgave van de instapcursus organische chemie:

 1. voorstelling organische moleculen en isomerie
 2. organische nomenclatuur

Kostprijs?

 • 25 euro voor 5 halve dagen instapcursus anorganische chemie
 • 10 euro voor 2 halve dagen instapcursus organische chemie

Gratis voor studenten die zich inschrijven voor een opleiding bij Odisee.

Schrijf je in via http://instapcursussen.odisee.be.

Ontdek hier het volledige programma.

Onthaaldagen

Aan onze instelling staat de student centraal. We willen je dan ook graag persoonlijk verwelkomen tijdens onze onthaaldagen. Deze onthaaldagen zijn een unieke gelegenheid om medestudenten en docenten te leren kennen in een ontspannen en studentikoze sfeer.

Tevens willen we van deze gelegenheid gebruik maken om je de meest essentiële informatie mee te geven zodat je het academiejaar met een gerust gevoel kan starten. Zo maken we je bijvoorbeeld meteen wegwijs in de digitale instrumenten die gebruikt worden binnen de instelling.

Nieuwe studenten

De onthaaldag voor alle nieuwe studenten gaat door op woensdag 18 september 2019.

9u30-15u30: voor studenten ingeschreven in het regulier traject (dagonderwijs)

 • In de loop van de dag zal essentiële info gegeven worden over je lessenrooster, de labogroepen en het digitaal leerplatform. Je kan die dag je cursussen afhalen indien je die vooraf online hebt besteld. Je krijgt de mogelijkheid om labojassen en kookpakken te passen, zodat je de correcte maat via de webshop kan bestellen.

17u00-21u00: voor studenten ingeschreven in het hoger afstandsonderwijs (HAO) (avondonderwijs)

 • Tijdens de onthaalavond zal je essentiële info ontvangen over de opleiding, je lessenrooster en het digitaal leerplatform. Je krijgt de mogelijkheid om labojassen en kookpakken te passen, zodat je de correcte maat via de webshop kan bestellen. Je cursussen bestel je ook online en kan je als HAO student ofwel tijdens de kantooruren op de campus komen afhalen ofwel thuis laten leveren (mits betalen van een meerprijs).

We verwachten dat iedereen aanwezig is.
Gelieve je lunchpakket mee te brengen.

Herinschrijvende studenten

De onthaaldag voor de herinschrijvende studenten in het regulier traject gaat door op vrijdag 20 september 2019 van 13u00-15u30.
Er zal essentiële info gegeven worden over je ISP dossier, lessenrooster, labogroepen en je kan ook je cursussen aankopen indien je die vooraf online hebt besteld.

We verwachten dan ook de aanwezigheid van alle herinschrijvende studenten.

Hulp nodig bij het invullen van je ISP?
Tussen 11u en 12u30 wordt boven in de bib een ISP-helpdesk voorzien. 

HAO-studenten

Het opleidingshoofd zal tijdens de eerste lesweek alle studenten van het HAO traject bij aanvang van de verschillende avondlabo’s kort onthalen.

Start academiejaar

Maandag 23 september 2019 wordt het academiejaar officieel geopend en starten de lessen.

Klasgroepen en groepstoewijzing

Een toelichting over klasgroepen, de klasgroeptoewijzing, uurroosters van een klasgroep vind je hier.

Wijzigen klasgroep

De samenstelling van de groepen gebeurt automatisch. Wanneer er een gemotiveerde reden is om van klasgroep te veranderen zal je dit kunnen aanvragen op het studiegebiedsecretariaat via het formulier ‘klasgroep wijziging’.

Bescherm- en werkkledij

Tijdens de onthaaldagen kan je via beschikbare pasmodellen de juiste maat van je labojas en kookpak bepalen. De aankoop van bescherm- en werkkledij verloopt via de webshop www.atworkshop.be/odisee.
Meer info vind je hier.