Een succesvolle start

Als (nieuwe) student moet je een aantal zaken in orde brengen om vlot van start te kunnen gaan met je studie.

Klik hieronder op de stappen voor meer info.

Maak kennis met je digitale tools

Als student aan Odisee maak je dagelijks gebruik van verschillende digitale tools. Zo kan je vlot naar je persoonlijk dashboard op het studentenplatform, de digitale leeromgeving (Toledo), jouw persoonlijk uurrooster, jouw Odisee mailbox, Microsoft 365 en nog zoveel meer ...Ā 

Er zijn ook tools die je minder frequent zal gebruiken zoals de toepassingen voor de registratie van jouw individueel studieprogramma (ISP),Ā voor het bestellen van jouw studiemateriaal ...

Om jou wegwijs te maken in het gebruik van deze verschillende digitale tools, maakten we voor jou speciaal de online cursus
'Als student van start met de onderwijstechnologie aan Odisee'. Zo ben je digitaal helemaal mee.Ā 

Ā 

Ga naar de online cursusĀ 

Activeer je accounts

Elke nieuwe Odisee-student moetĀ twee accountsĀ activeren, een Odisee-account en een account van de associatie KU Leuven.

Je ontvangt hiervoorĀ twee mails in je persoonlijke mailboxĀ na de verwerking van je online inschrijving.Ā 
Heb je Ć©Ć©n of beide mail(s) niet ontvangen (check eerst je SPAM-folder), contacteer dan de dienst Information Management.

Ā 

Activeer je accounts

Vraag je bijzonder statuut aan

Denk je in aanmerking te komen voor een bijzonder statuut?Ā Vraag je statuut tijdig aan, zeker voor de start van het academiejaar. Start je in februari? Vraag je statuut dan zeker aan voor de start van het tweede semester. Zo kan je snel van je faciliteiten gebruik maken en maak je meteen een vlotte start aan de hogeschool.

Ā 

Bekijk hier welke statuten erkend zijn aan onze hogeschool

Check wanneer je opleiding van start gaat

Onthaaldagen en opfriscursussen

Bij de start van het academiejaar organiseertĀ elke opleiding een of meerdereĀ onthaaldagen voor nieuwe studenten.Ā Je wordt verwacht hieraan deel teĀ nemen.

Wil je jouw kennis van Frans, chemie,Ā wiskunde of van een ander vak opfrissen?Ā AfhankelijkĀ van je opleiding kun je in de week voorĀ het begin van het academiejaar deelnemenĀ aan een instap- of opfriscursus.

Check de onthaaldagen en opfriscursussen voor jouw opleiding

Ā 

Start van de lessen

Officieel begint het eerste semester op 23/09/2024 en het tweede semester op 10/02/2025, maar dat geldt niet voor alleĀ opleidingen.

Ontdek hier de academische kalender van jouw opleiding

Vraag je vrijstellingen aan

Je vrijstellingen registreren doet je bij voorkeur aan de start van jouw studies Ć©n bij het opmaken van jouw ISP bij de start van het academiejaar. Denk je vrijstellingen te hebben door eerdere studies in het hoger onderwijs of door werkervaring, ga hierover in gesprek met de studietrajectbegeleiderĀ Ā van jouw opleiding. Ā 

Deadlines aanvragen vrijstellingen

Academiejaar 2024-2025

Opening
Vrijstellingstoepassing

Sluiting
Vrijstellingstoepassing

Goedkeuring
Vrijstellingen

1ste semester25.08.202415.10.202430.11.2024
2de semester08.02.202525.02.202515.03.2025

Ā 

Bekijk de procedure voorĀ het aanvragen van vrijstellingen

Dien je Individueel studieprogramma (ISP) in

Eens je accounts geactiveerd zijn, kun je jeĀ individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Dat betekent dat je alleĀ opleidingsonderdelenĀ die je tijdens het academiejaar wil opnemen, moetĀ aanvinken. Heb jeĀ vrijstellingen, dan moet je die ook registreren.

Pas nadat je je individueel studieprogramma (ISP) hebt ingevoerd, kun je je persoonlijk uurrooster consulteren en krijg je toegang tot hetĀ studiemateriaal op de digitale leeromgeving.

Deadlines indienen ISP

Dien je individueel studieprogrammaĀ ten laatste opĀ 15 oktober in! Laat je deze datum voorbijgaan dan kom je al snel in de problemen met je groeipakket/kinderbijslag, studietoelage, examenplanning...
Schrijf je na 15 oktober in,Ā dan moet je ISP binnen de week ingediendĀ worden.

Academiejaar 2024-2025Opening ISPSluiting ISPGoedkeuring ISP
1ste semester10.09.202415.10.202430.11.2024
2de semester08.02.202525.02.202515.03.2025

Registreer je ISP

Ā 

Bekijk het stappenplan met instructiefilmpjes

Bekijk de wijzigingen in de opleidingsprogramma'sĀ 

Ontdek het Odisee-brede aanbod keuzevakken

Ā 

Ā 

Bestel je studiemateriaal

Als student maak je tijdens je studies gebruik van een ruime waaier aan studiemateriaal: handboeken, ecourses, laptop, software, misschien ook labo- of werkkledij.

Ā 

Meer info over het studiemateriaal

Ā 

Ā 

Raadpleeg je uurrooster en klasgroep

Als student wordĀ je altijd gekoppeld aan een klasgroep. Voor elke klasgroep is een uurrooster opgemaakt waarin de lessen van plichtvakken niet overlappen.

Pas nadat je je individueel studieprogramma (ISP) hebt ingevoerd, kun je je persoonlijk uurrooster consulteren.Ā 

Ā 

Meer info over uurroosters en klasgroepen

Attesten en studentenkaart

Attesten

Na de verwerking van je (her)inschrijving bezorgt de dienst Studentenadministratie jou via mail:

  • een attest van inschrijving (voor de aankoop van een abonnement bij de NMBS, MIVB,Ā De Lijnā€¦)
  • een rekeningoverzichtĀ met het vaste gedeelte van je studiegeld

AlsĀ nieuwe student ontvang je deze in je persoonlijke mailbox.Ā Was je vorig academiejaar al student bij Odisee, dan ontvang je deze documenten in je Odisee-mailbox nadat je je online hebt heringeschreven voor het nieuwe academiejaar.

Voordelig jaarabonnement bij De Lijn

Ben je als student ingeschreven voor het academiejaar 23-24 en wens je een supervoordelig jaarabonnement bij De Lijn aan te kopen? Dat kan!

Ga naar het aanvraagformulier Ā (inloggen als student vereist)

Meer info over de abonnementen van De Lijn vind je op deĀ mobiliteitspagina's.Ā 

Studentenkaart

Je ontvangt jouw duurzame studentenkaart ten vroegste half septemberĀ per post.
De Odisee studentenkaart is geldig tijdens jouw volledige studieloopbaan en is strikt persoonlijk. Alle rechten die je ermee verwerft, zijn uitsluitend voor jou bestemd. Hou deze kaart goed bij, je ontvangt ze slechts Ć©Ć©n keer.

Je hebt ze nodig om toegang te krijgen tot bepaalde leslokalen, om te printen of te kopiĆ«ren op de campus, om materiaal te ontlenen bij de bib, als identiteitscontrole bij het afleggen van examensā€¦

Daarnaast kan je met je studentenkaart vaak mooie kortingen scoren bij organisaties, winkels, musea,... Kijk altijd even na of er een studentenkorting voorzien is,Ā  of vraag ernaar voor je iets aankoopt.Ā 
Wil je een studentenkorting en ben je je studentenkaart vergeten? Gebruik hiervoor de duurzame studentenkaart in digitale vorm. Ā 

Hulp nodig? Een praktische vraag?

Stel je vraag via de online balie!