Elektromechanica

Vakantiecursussen

Om de opleiding Elektromechanica te starten bieden wij drie vakantiecursussen aan. Met deze cursussen willen we de stap naar het hoger onderwijs vergemakkelijken. Je maakt ondertussen ook kennis met je toekomstige klasgenoten. 

Vakantiecursus elektrische technieken

Dinsdag 15 september 2020 van 8.30 uur tot 12.00 uur

Deze vakantiecursus richt zich naar nieuwe studenten uit een niet technische vooropleiding. Je maakt kennis met verschillende basishandelingen: werken met een multimeter, schakelingen maken op een breadboard, wegwijs worden in toestellen die gebruikt worden in de elektrische labo’s. Inschrijven voor deze vakantiecursus kan tot vrijdag 11 september 2020 en doe je hier. Wees snel de plaatsen zijn beperkt.

Vakantiecursus mechanische technieken

Donderdag 17 september en vrijdag 18 september 2020 van 13.00 uur tot 16.00 uur

Kom je uit een niet technische vooropleiding dan kan je deze praktische sessie volgen.  Je maakt kennis met basishandelingen verspaning en meettechnieken in een kleine groep. Zo wordt de stap naar de eerste praktijksessies kleiner.
Inschrijven voor deze vakantiecursus kan tot vrijdag 11 september 2020 en doe je hier. Wees snel de plaatsen zijn beperkt.

Vakantiecursus wiskunde

Donderdag 17 september en vrijdag 18 september 2020 van 08.30 uur tot 12.00 uur

Heb je in het secundair onderwijs een opleiding gevolgd met minder dan 4 uur wiskunde, dan heb je misschien baat bij deze vakantiecursus. Het volledige programma hier. Inschrijven kan tot maandag 14 september.
Om in te schrijven klik je hier. Wees snel de plaatsen zijn beperkt.

Onthaaldag (aanwezigheid vereist)

In onze opleiding staat de student centraal. We willen je dan ook graag persoonlijk verwelkomen tijdens onze onthaaldag. Op deze dag leer je je medestudenten en docenten kennen en geven we je de meest essentiële informatie mee zodat je het academiejaar met een gerust gevoel kan starten. Je kan op deze dag ook je Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) bestellen en we maken je wegwijs op de campus. 

Woensdag 16 september 2020 
Je kan kiezen uit 2 tijdstippen, waarop dezelfde info wordt verstrekt. Voor de organisatie van deze dag is inschrijven verplicht. 

Groep 1: 8.30 uur tot 12:00 uur: schrijf hier in.

Groep 2: 13:00 uur tot 16:30 uur: schrijf hier in.

Als je VDAB-student bent, schrijf dan in groep 1 in. Om 14:00 gaat er een uiteenzetting door over de afspraken VDAB-Odisee.

Start academiejaar

Maandag 21 september 2020 wordt het academiejaar officieel geopend en starten de lessen. 

Klasgroepen en groepstoewijzing

Een toelichting over klasgroepen, de klasgroepstoewijzing, uurroosters van een klasgroep vind je hier.

Info Starters-tweedaagse

Donderdag 15 tot en vrijdag 16 oktober 2020 organiseren we onze kennismakingsdagen voor de nieuwe studenten. Tijdens een teambuilding leer je iedereen van je groep beter kennen, dit is ook handig als je moet samenwerken voor je studie. Er wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van je professionele identiteit zodat je steeds beter zicht krijgt op wat je goed kan en graag doet.

In het begin van het academiejaar krijgen de studenten meer informatie en wordt aan studenten gevraagd om eventuele medische risico’s te melden.  

Persoonlijk gereedschap en beschermingsmiddelen

Beschermingsmiddelen zijn persoonlijk bezit en verplicht te dragen bij bepaalde labo-activiteiten:

De aankoop van bescherm- en werkkledij verloopt via de webshop https://odisee.atworkshop.be/. Dit kan je thuis doen of tijdens de pasmomenten op de campus.
Meer info vind je hier.

Veiligheidsschoenen, overall en veiligheidsbril: wie dit wenst kan deze aankopen via de hogeschool. Wie een nieuwe overall koopt, koopt een overall in de juiste kleur en met het logo van de hogeschool.

Rekenmachine: wie nog geen grafische rekenmachine heeft koopt best  het type TI84 (Texas Instruments).  Als  je al een grafische rekenmachine hebt van een ander type: op de introductiedag krijg je de kans om te vragen of jouw type rekenmachine ook bruikbaar is.

Laptop

Voor de opleiding heb je een laptop nodig. De minimum vereisten van een laptop zijn:

 • Geïntegreerde webcam
 • i5-processor (min 4 cores) of gelijkwaardig
 • min. 8 GB Ram geheugen
 • min. 256 GB SSD
 • Scherm 14 of 15 inch
 • Dedicated (aparte) grafische kaart met minimaal 2GB videogeheugen (of gelijkwaardig geïntegreerde grafische kaart)

Deze laptop volstaat voor de opleiding.  Je kan ook gaan voor een duurdere versie maar dit is niet vereist:

 • Geïntegreerde webcam
 • I7-processor high performance graphics met minimumcache van 6MB
 • min. 16 GB Ram geheugen
 • min. 512 GB SSD
 • Scherm 15 inch
 • Dedicated (aparte) grafische kaart met minimaal 4GB videogeheugen (6 GB is aangeraden voor 3D software)

Op de onthaaldag op 16 september 2020 kan je hier nog vragen over stellen.

Ben je op zoek naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is voor al je taken? Neem een kijkje in de Odisee academicshop.

 • 3 jaar lang servicegarantie binnen de 24 uur
 • Vervangtoestel inbegrepen
 • Techniekers die je bijstaan – op kot, op de campus of bij je thuis.

Meer informatie vind je hier.

Software

Raadpleeg en installeer de software van jouw opleiding via de appstore. Je vindt ook een basispakket via academicsoftware.
​Je vindt de tegels 'Appstore' en 'Software nodig?'
(academicsoftware) op student.odisee.be > dashboard ICT-ICTO.

Algemene kosten opleiding Elektromechanica

Een bedrag van 1 euro per studiepunt wordt aangerekend voor kosten eigen aan de opleiding. Dit omvat kosten zoals drukwerk, verbruiksgoederen in de labo’s, bepaalde softwarelicenties, kosten verbonden aan bedrijfsbezoeken,…

Voor de sponsors

Als ouder bent u waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar de nieuwe schoolsituatie van je zoon of dochter.  Begrippen als toleranties, ECTS-fiches, credits, … zijn misschien totaal nieuw. Om u wegwijs te maken in de wereld van het hoger onderwijs, nodigen wij u als ouder samen met uw zoon of dochter uit op een infoavond op donderdag 29 oktober om 19u.